Як самостійно оформити дорожньо-транспортну пригоду без органів поліції?

Ви стали учасником ДТП, проте не маєте часу та бажання чекати на приїзд поліції для оформлення події, та цілком усвідомлюєте, що для отримання страхової виплати необхідне документальне підтвердження аварії. Така ситуація в житті може трапитись у кожного. У такому випадку вирішенням проблеми може стати Європротокол.

Європротокол – спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій стороні.

При заповненні Європротоколу Ви отримуєте вагомий перелік переваг:. До таких відносяться, зокрема, такі:

  • учасники ДТП мають право залишити місце події;
  • звільнення від обов’язку інформувати відповідний підрозділ Національної поліції України про настання ДТП;
  • звільнення від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП.

Однак, Європротокол може складатись лише за чітко визначених умов настання дорожньо-транспортної пригоди, а саме:

  • учасниками події є лише забезпечені транспортні засоби, тобто обидва мають укладені чинні договори страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (оформлений поліс);
  • внаслідок ДТП ніхто не постраждав (відсутність травмованих, загиблих людей);
  • наявність згоди між водіями щодо умов та обставин скоєння дорожньо-транспортної пригоди;
  • відсутність в учасників ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

У випадку недотримання одного з вищеперелічених правил, виклик працівників поліції для оформлення ДТП є обов’язковим.

Слід пам’ятати, що максимальний розмір страхового відшкодування за результатами складення європротоколу станом на 2017 рік становить 50 000 гривень. Збитки оцінюються учасниками візуально. Якщо ж так сталось, що ви склали Європротокол, а сума збитків перевищує вказану, то страхова компанія відшкодовуватиме саме 50 000 грн. Отож, прийдеться або самому докладати з власної кишені кошти або ж стягувати різницю з винуватця ДТП.

Зразок Європротоколу Ви можете безкоштовно отримати в страховій компанії, з якою уклали договір. У випадку, якщо бланк Європротоколу вже використаний, страхувальник повинен видати новий (також безкоштовно).

Перед тим як заповнювати бланк Європротоколу, рекомендуємо Вам сфотографувати місце події і транспортних засобів та учасників ДТП. Фотографії потім представити страховику разом з заповненим бланком Європротоколу.

Звертаємо Вашу увагу на те, що Європротокол з усіма необхідними документами необхідно подати не пізніше трьох робочих днів з моменту настання ДТП кожній зі сторін до своєї страхової компанії. Разом з європротоколом необхідно надати в свою страхову компанію документи, необхідні для прийняття рішення по даному випадку:

– паспорт;

– документ на право управління (водійське посвідчення, доручення, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу);

– страховий поліс;

– ідентифікаційний код.

Також потрібно написати заяву про настання випадку, який може бути визнаний страховим.

Після пред’явлення необхідних документів протягом 10 днів буде проведено огляд пошкоджених транспортних засобів і виконання всіх необхідних процедур по даному страховому випадку.

Потерпілим або іншою особою, яка має право на отримання страхового відшкодування, не пізніше 30 днів з моменту подання європротоколу повинна бути подано заяву про виплату страхового відшкодування. Виплата буде здійснена протягом 15 днів (при наявності необхідних документів), але не пізніше ніж через 90 днів з моменту отримання заяви про страхове відшкодування.

Для належного оформлення дорожньо-транспортної пригоди та отримання суми страхового відшкодування, Ви можете звернутись до відповідного спеціаліста.

0

Автор публікації

Офлайн 7 років

Христина

0
Коментарі: 0Публікації: 33Реєстрація: 29-12-2016

One thought on “Як самостійно оформити дорожньо-транспортну пригоду без органів поліції?”

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
Генерація паролю