Накласти арешт на рахунки боржника можна буде за кілька хвилин

Органи державної влади в особі Державної судової адміністрації мають намір створити систему автоматичного арешту коштів. Така система мала б забезпечити оперативне блокування грошей на банківських рахунках.

 

Такі новації потягнули за собою зміни, відповідні норми яких містяться в проекті «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».
Система автоматичного арешту діятиме як складова частина Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

На виконання вказаних вимог вносяться також зміни до закону
«Про виконавче провадження». .
Інформація щодо арешту коштів уноситиметься до системи державним виконавцем, а також суддею (суддею-доповідачем у разі колегіального розгляду справи) на підставі відповідної ухвали суду, скріплюватиметься його електронним цифровим підписом та підлягатиме кодуванню.
Система має забезпечити швидку обробку інформації щодо грошей боржників на банківських рахунках, надсилання запитів до банків з метою виявлення рахунків таких осіб, надсилання інформації щодо потреби в здійсненні арешту активів, а також «учиненні інших дій, необхідних для здійснення арешту коштів, що знаходяться на банківських рахунках».
Взаємодія з автоматизованими системами банків провадитиметься в електронній формі без втручання людини, що дасть змогу вивільнити час працівників таких установ та відповідно дозволить виконувати свої функції оперативніше.

У разі забезпечення позову шляхом накладення арешту на гроші на банківському рахунку таке рішення підлягає негайному виконанню з моменту його винесення шляхом унесення відповідного запису в автоматизовану систему арешту коштів.
Враховуючи короткий період часу, протягом якого відбуваються усі дії, оперативність системи, недобросовісні боржники не зможуть просто вивести кошти.
Порівнюючи із чинним законодавством, то згідно закону «Про виконавче провадження» дані про наявні в боржника рахунки та вклади державний виконавець отримує в органах доходів і
зборів, інших органах влади, підприємствах, установах та організаціях, які зобов’язані надати йому інформацію в триденний строк, а також за повідомленнями стягувача. Далі він направляє банкам чи іншим фінансовим установам постанову про необхідність арешту коштів боржника, і тільки тоді фінустанови здійснюють арешт рахунків.
З огляду на значну тривалість такої процедури боржник може ухилитися від виконання судового рішення чи накладення арешту згідно з постановою державного виконавця, просто знявши кошти чи переказавши їх на інші рахунки. Тому було запропоновано запровадити систему автоматичного арешту, коли відповідна процедура займатиме лише кілька хвилин.
Така ініціатива змогла б задоволити інтереси кредиторів. Однак, як показує практика роботи системи електронних декларацій, не все гарно написане на папері добре працює в реальному житті.

0

Автор публікації

Офлайн 7 років

Христина

0
Коментарі: 0Публікації: 33Реєстрація: 29-12-2016

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
Генерація паролю