Повернення до старого КПК. Народні депутати пропонують виключити положення про автоматичне продовження запобіжного заходу

Закон не повинен допускати автоматичного подовження строку попереднього ув’язнення осіб, чиї справи направлені до суду. Адже ця практика визнана Європейським судом з прав людини такою, що не відповідає конвенційним гарантіям.

Народні депутати пропонують унести зміни до Кримінального процесуального кодексу з метою, щоб Україна не порушувала вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (проект №6581).

Відповідно до проекту пропонується виключити положення про те, що дія запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, застосованого під час досудового розслідування, автоматично подовжується після початку судового розгляду, якщо відсутні клопотання сторін.

У підготовочому засіданні суд в обов’язковому порядку буде розглядати питання щодо продовження, зміни або скасування запобіжного заходу. Також суд повинен буде кожні два місяці перевіряти правомірність та наявність підстав для подальшого тримання обвинуваченого під вартою тощо.

У проекті  також передбачається можливість притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності за дії чи бездіяльність, які призвели до порушення норм згаданої Конвенції. Однак, процедура передбачає обов’язкову наявність рішення ЄСПЛ з цього питання.

0

Автор публікації

Офлайн 7 років

Христина

0
Коментарі: 0Публікації: 33Реєстрація: 29-12-2016

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
Генерація паролю